26. října 2014

Photoshop – doporučená výuková videa a návody pro začátečníky



Pro efektivní samostudium potřebujete tři věci: počítač připojený k internetu s nainstalovaným Photoshopem a chuť se učit.

K zahození také není angličtina alespoň na začátečnické úrovni. Proč? Protože většina výukových materiálů je v angličtině. V češtině je kvalitních výukových videí a článků (nebo-li tutoriálů) naopak minimum.

Pokud máte pocit, že samostudium není nic pro vás, pak se čtením tohoto článku vůbec nezdržujte (a můžete rovnou skočit na jeho konec, kde mám přesně pro vás jeden tip). V opačném případě vás rád provedu pestrou nabídkou vzdělávacích videdí a článků.

Co považuji za tutoriál vhodný pro začátečníka? Spíš uvedu, co jím není:
  • extrémní retuš,
  • pokročilá montáž a 3D,
  • fotorealistická malba,
  • speciální filtry a efekty,
  • nejnovější funkce, nástroje a vychytávky.
 a další…


Na rovinu – výše uvedené tvoří v případě Photoshopu snad 80 % všech výukových videí, které můžete na internetu najít. Ale ani běžný tzv. univerzální grafik – kreativec je neocení. Ocení jej např. specialista na úpravu fotek, nebo výtvarník, který v Photoshopu maluje či rád experimentuje apod. Ocení je také pokročilý uživatel, který se chce dále zdokonalit a zacelit mezery ve vzdělání. Dobrat se tak ke kvalitním výukovým videím pro začínající uživatele není jednoduché. Ale to je asi na delší povídání.
Uvedu rovnou raději pár užitečných odkazů.



Pro ty, co se s angličtinou moc nekamarádí:
  • Seriál výborně zpracovaných výukových článků určených pro začátky s Photoshopem na portálu Tutoriarts.

Kam dál?
  • Výuková videa věnovaná Photoshopu v češtině najdete například na portálu Jak se to dělá
  • Články a návody členěné do rubrik na Grafika.cz
  • Tutoriály v češtině na YouTube

Pár dalších neodzkoušených odkazů, které mě zaujaly (netříděno):

Při hledávání dalších tutoriálů na Google či YouTube zadejte klíčová slova „photoshop tutoriály česky začátečník“. Svůj vyhledávací dotaz můžete upřesnit na konkrétní verzi. Ale CS5 až CC se zase až tak moc neliší (kromě několika nových funkcí a vychytávek – ale ony ty vychytávky k základům zase zpravidla nepatří).


Pro ty, kterým angličtina nevadí (či to vítají jako výzvu ke zdokonalení):
  • YouTube
  • Na YT najdete tutoriálů fůry. Jak oddělit zrno od plev? Zkuste výuková videa na skvělém vzdělávacím portálu Lynda.com (vše přehledně členěno do kategorií podle názvů, typu programu a úrovně pokročilosti),
  • Výuková videa na Adobe TV.

Na vyřešení konkrétního problému je ale někdy úplně nejjednodušší zapomenout na videa a otevřít klasickou nápovědu.

Máte pocit, že samovzdělávání a studium článků není nic pro Vás?
Máte dojem, že koukání na videa a čtení nápovědy jen zdržuje od užitečnější a zajímavější činnosti? Máte specifické téma, ke kterému se nedá nic kloudného najít nebo se nechcete vyhledáváním výukových materiálů zabývat?
A přesto se chcete profesně rozvíjet a učit se v Photoshopu nové věci? Neváhejte se na mě obrátit a nechte si vytvořit individuální školení na míru:

Šimon Chloupek
grafik a lektor (a autor tohoto článku)
Portfólio a kontakt: ekografika.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat