24. října 2014

4 pomocné programy, bez kterých se neobejdete

V tomto článku uvádím své 4 oblíbené programy usnadňující práci s počítačem. Do seznamu jsem zařadil programy, které vykonávají jednoduché funkce, ale dělají to lépe, než základní programové vybavení systému Windows (příslušenství), anebo v příslušenství systému zcela scházejí a jsou za hubičku, či zcela zdarma.

Aktualizováno (16. 5. 2015)

Při instalaci aplikací zdarma doporučuji dávat maximální pozor a omylem si nenainstalovat nějaké nevyžádané smetí (viz článek Vlezka roku).

IrfanView

Za prapodivnou ikonkou se skrývá jednoduchý a hlavně ohromně rychlý prográmek s velkým množstvím funkcí pro prohlížení a základní editaci fotek.
Kromě funkcí pro úpravu (jako např. zmenšování, výřez, zostření, úprava jasu a kontrastu, vyvážení barevnosti, převod do ČB či sépiového odstínu apod.), obsahuje funkce pro vytvoření snímku náhledů fotek (thumbnails sheet) z libovolného adresáře, tvorbu panoramatické fotografie a také automatické přehrávání fotek.
Přes schránku můžete do IrfanView vložit snímek obrazovky (printscreen) a uložit jako obrázek.
Výhodou prohlížení v IrfanView ve srovnání se systémovým prohlížečem obrázků je především rychlost, nepřeberné množství grafických formátů, se kterými si IrfanView hravě poradí a velké množství funkcí, které jinak najdete spíše v programech na profesionální úpravu fotek.

Práci usnadňuje velké množství klávesových zkratek a rozsáhlé možnosti voleb v nastavení programu.
Např. procházet snímky můžete pomocí myši, kurzovými klávesami či mezerníkem nebo prostřednictvím tlačítek v ovládacím panelu. Pro komfortní prohlížení fotek doporučuji vypnout zobrazování okna oznamující dokončení procházení adresáře a přepnout na automatické přeskočení na úvodní snímek.

Licence: freeware pro nekomerční využití.

Program IrfanView si můžete stáhnout například na Slunečnici.
Češtinu, kterou můžete do programu doinstalovat, najdete zde.

Total Commander

TC (dříve Windows Commander) netřeba příliš představovat. Jedná se o správce souborů, který koncepčně stojí ještě na „předoknovských“ systémech (MS-DOS). Pamětníci si jistě vzpomenou na program M602, který charakterizuje uživatelsky „nepřítulné“ uživatelské rozhraní sestávající ze dvou naproti sebe ležících seznamech obsahu adresáře a ovládání pomocí klávesnice a klávesových zkratek. Moderní verze v sobě spojuje obě koncepce – rychlost práce pomocí klávesových zkratek i plnohodnotné vymoženosti práce myší (drag&drop).
Co může začínajícího uživatele na TC odradit je ohromující množství funkcí, ne příliš šťastně volené výchozí nastavení vzhledu (podle mého názoru je ošklivé a nečitelné). Ten si ovšem uživatel může snadno přizpůsobit k obrazu svému a začít naplno využívat všech výhod, které tento koncept práce se soubory nabízí.

Licence: shareware (nutnost zaplatit připomíná okno, které je třeba při každém spuštění odkliknout, autoři programů však uživatele neregistrované kopie  nijak v užívání aplikace, vyjma toho okna při spuštění, neomezují).

Program Total Commander si můžete stáhnout například na Slunečnici.
Podobné programu TC:  Frigate, Altap Salamander, FreeCommander, Unreal Commander

Winamp

Winamp je šikovná aplikace pro přehrávání médií, především audio souborů. Ve srovnání s Windows Media Playerem je rychlý, snadno se ovládá a uživatele neobtěžuje nutností zabývat se ochranou soukromí či správou automaticky generovaných knihoven. Tedy vytvářet svoje knihovny ve Winampu rovněž můžete, ale Winamp vám je nevnucuje. Ve Winamp můžete také vytvářet vlastní playlisty či například vypalovat CD. Na přehrávání filmů se příliš nehodí.

Licence: freeware.

Program Winamp si můžete stáhnout například na Slunečnici.

Adobe Acrobat Reader DC

Adobe Acrobat Reader DC (dříve Adobe Reader, tvůrci programu se tak vrací k původnímu názvu) je program pro prohlížení souborů uložených ve formátu PDF (Portable Document Format, neboli přenosný formát dokumentů), který je hojně využíván v oblasti elektronického publikování a tisku. PDF umí také interaktivní formuláře a multimediální obsah (audio, video, skripty).
Hlavní výhodou PDF je jeho nezávislost na softwaru a platformě, ve které byl dokument vytvořen i výstupním zařízením, ve kterém dokument bude prohlížen či dále zpracováván (obrazovka, tiskárna...). Z toho vyplývá další výhoda: Dokument vypadá vždy přesně tak, jak ho jeho autor vytvořil (nehrozí např. „rozsypání“ textů, záměna fontů, nezobrazení nepřipojených obrázků apod.).
Reader umožňuje v dokumentu provádět „revizi“ – vkládat korektorské značky a komentáře. Také můžete nastavit různé úrovně zabezpečení proti čtení či kopírování.
Zkratka DC (Document Cloud) napovídá o propojení s cloudovými službami, které Adobe nabízí a provozuje na svých serverech.
PDF jde s dobou a vývojáři z Adobe do něj postupně přidávají nové funkce. Z tohoto důvodu je vhodné váš Adobe Acrobat Reader udržovat aktuální, abyste otevřeli i dokumenty v nejnovější verzi PDF.

Licence: freeware. 

Na pokročilejší editace dokumentů ve formátu PDF potřebujete program Adobe Acrobat Pro, který je placený. Využijí ho však spíše profesionální redaktoři, editoři a grafici.

Program Adobe Reader si můžete na stránkách výrobce.
Pozor, při instalaci se vnucuje MacAfee (event. Google Chrom a Google Toolbar), který je defaultně zaškrtnut jako volitelná součást instalace.
  


V tomto seznamu programů například chybí program pro vytváření ZIP archívů (např. WinZIP, WinRAR, jZIP, Zip Utilities aj.), neboť tato funkce je součástí programu Total Commander. Programy si můžete stáhnout například ze Slunečnice.cz nebo z domovských webů oficiální podpory.


Žádné komentáře:

Okomentovat