28. května 2015

Komprese souborů a složek (úvod)

Komprese (či komprimace) dat umožňuje pomocí speciálního algoritmu zmenšit velikost souboru. 

Jaké souborové archivní formáty existují?


ZIP, RAR, ARJ (kdysi velmi oblíbený, dnes už prakticky nepoužívaný), 7Z, XZ a další.
Liší se algoritmem, kompresním poměrem a dalšími vlastnostmi. Např. ZIP nesvede rozdělení souboru do více svazků. Mohou se lišit také licencí (některé mají otevřenou licenci – jako např. ZIP či 7Z, jiné jsou chráněny patentem – jako např. RAR).
 Existuje celá řada specializovaných kompresních formátů. Některé jsou zaměřené na kompresi souborů a složek obecně, některé např. jen na obrázky, video, audio, nebo třeba pouze na lidský hlas. Některé programy rozšiřují volby při ukládání souborů o takto „zabudovanou“ kompresi (např. TIF v Photoshopu nabízí variabilně neztrátovou kompresi LZW, nebo ZIP).

V tomto článku jsem se zaměřil pouze na kompresní formáty pro archivaci souborů


Kdy souborové archivy používáme?

  • Když potřebujeme zmenšit velikost souboru.
  • Když potřebujeme sbalit větší množství souborů či složek do jediného.
  • Když potřebujeme jeden větší soubor rozdělit do více souborů, např. kvůli přenosu prostřednictvím média s malou kapacitou, nebo kvůli usnadnění stahování velkých souborů z internetu (ne ZIP).
  • Když potřebujeme zabezpečit soubor heslem.

Na první dva úkoly nám postačí systémový ZIP archivátor obsažený v základní výbavě Windows. Na zbývající dva už potřebujeme některý z pokročilejších archivních programů. Ale o tom zase někdy v nějakém jiném článku.

Kam dál:


Žádné komentáře:

Okomentovat