13. dubna 2015

Tipy na přípravu na testování ECDL

Test ECDL je ve srovnání s jinými zkouškami relativně náročný. O ECDL se prý říká, že je to jedna z těch zkoušek, kterou není ostuda neudělat. Domnívám se, že je to dáno především rozsahem testované látky a časovým limitem, který má účastník testu k dispozici.

Proč u zkoušky propadnou i absolventi kurzů, kteří sami sebe hodnotí jako relativně zkušené uživatele PC? A proč naopak z počátku méně sebejistí účastníci kurzu uspějí a zvládnou většinu modulů? Existuje nějaký recept, jak na zkoušku ECDL „vyzrát“?

Po zkušenostech s lektorováním několika kurzů ECDL jsem dospěl k názoru, že u většiny zájemců o certifikát klíčovým aspektem z převážné části není talent, technické myšlení či počáteční úroveň zkušenosti práce s počítačem, ale systematická příprava na zkoušku.

 

 

Zde je pár tipů pro vaši přípravu:

Připravujte se průběžně

Nejlepší výsledky a nejvíce modulů získávají ti, kteří se připravují průběžně. Věnují se praktickému procvičování, studují z více zdrojů (a na čem se zasekli, klidně hned na další lekci konzultují).
Máte možnost se na zkoušku připravit prostřednictvím kurzu? To je skvělé. Bez domácí přípravy to ale pravděpodobně nepůjde. Většině zájemcům o certifikát ECDL příprava pouze v učebně nestačí. Proto je vhodné věnovat přípravě také nějaký čas doma. Pokročilým může stačit třeba 20 min. denně. Méně zkušení si podle potřeby přidají.

Začněte s předstihem

Procvičování a učení je lepší nenechávat na posledních pár dnů před testováním. Účastníci kurzu, kteří to nechávají na poslední dny si obvykle stěžují, že se jim z toho „udělal v hlavě guláš“.:-) Dospělým už to také většinou neleze do hlavy tak snadno, jako byli zvyklí v mládí. A rychlé „nabiflování“ také zpravidla mívá pouze krátkodobý efekt. To co si člověk naleje jen do krátkodobé paměti, z ní také rychle vyprchá. A to je škoda.

Zapojte rodinu

Pokud nemáte doma na studium klid, požádejte rodinu o spolupráci. Prezentujte to jako důležitou událost, na které závisí získání certifikátu a hodně vám na ní záleží. Svoji žádost můžete podpořit argumenty (např. vám to pomůže v kariéře, nebudete děti „otravovat“ tak často o pomoc s počítačem;-) apod). Vysvětlete partnerovi a dětem, že zkouška se blíží a potřebujete mít na studium klid. Potřebný čas si na to vysekněte.
Pokud z nějakého důvodu nemáte na přípravu doma klid ani po předchozí domluvě se členy domácnosti, je nejlepší sebrat notebook a vzít si přípravy na hoďku někam do kavárny či knihovny.

Inspirujte se

Chybí-li vám motivace? Zkuste se inspirovat v článcích, na které naleznete odkazy níže.:-)

Držím Vám s přípravou na testování ECDL palce.:-)


Kam dál:



Žádné komentáře:

Okomentovat